Misschien ben je al enkele keren het woord CTA tegengekomen en vraag je je af wat dat nu betekent. CTA is een populaire term uit de marketingwereld die staat voor Call to Action, en zoals het woord het zelf al een beetje zegt, wil je je lezer hiermee aanzetten tot actie.
Zeker als je een website of webshop hebt, is een Call to Action onmisbaar. Wil je dat je websitebezoekers je contacteren, een offerte aanvragen, een product kopen,…? Zet ze dan aan tot actie met een goede CTA!
Tip 1: Begin met een actief werkwoord
Enkele klassieke voorbeelden van een CTA zijn ‘Koop nu!’ of ‘Geniet van deze korting!’. Door de gebiedende wijs (of bevelvorm) te gebruiken, zullen mensen sneller geneigd zijn dit ook te doen. Lees je websitepagina nog eens goed door en bedenk wat het doel ervan is. Wat wil je dat je websitebezoekers doen? Een product kopen? Je blogartikel op sociale media delen? Contact met je opnemen? Baseer hier je CTA op!
Tip 2: Maak het leuk
Een CTA hoeft absoluut niet saai te zijn. Zeker als jouw doelgroep dat ook niet is 😉 Enkele voorbeelden van een meer speelse CTA zijn:
- Kom langs voor een kennismakingsgesprek âž® “Zet de koffie maar klaar!”
- Bekijk mijn portfolio âž® “Show me the good stuff”
- Ontvang een kortingscode âž® “Klaar voor je cadeautje?”
Het is natuurlijk belangrijk om eerst je doelgroep te kennen. Creatieve millennials zullen eerder op een speelse CTA klikken, dan pakweg een vijftigjarige advocaat. Een CTA zal daarom pas écht goed werken als hij afgestemd is op je klanten.
Tip 3: Voeg op sociale media een emoji toe
Onderzoek wees uit dat het toevoegen van een emoji of symbool aan je Call to Action, de klikkans met bijna 50% verhoogt! Het idee hierachter? Een emoji of symbool trekt tijdens het scrollen de aandacht waardoor je CTA effectiever zal werken. Denk je dat jouw doelgroep te oud/serieus is om emoji’s te gaan gebruiken? Op websites zoals i2symbol kan je strakke symbolen kopiëren om aan de CTA op je sociale media toe te voegen.
‘Lees meer’ wordt op die manier ‘Lees meer → ‘
Tip 4: Gebruik emoties
Een sterke Call to Action schrijven? Voeg emotie toe. Maak je websitebezoeker benieuwd, opgelucht, enthousiast,… Enkele voorbeelden van een CTA met emotie in zijn:
- Ja, dat wil ik!
- Geloof jij dit?
- Eindelijk! Vertel me meer…
- Kom erbij!
- Klaar voor meer volgers?
Tip 5: Zet het in een kleurtje
Een Call to Action kan pas werken als je websitebezoekers hem opmerken. Heb je een button waarop je absoluut wil dat je bezoekers klikken? Zet hem dan in een opvallend kleurtje. Is de rest van je website rustgevend lichtgroen? Plaats je button dan in het knalrood. Je zal zien, een contrasterende kleur trekt meteen de aandacht!
Opgelet, ook hier geldt: overdaad schaadt. Maak van je website zeker geen kleurboek. Kies je belangrijkste CTA uit en zorg dat deze (als enige) direct in het oog springt.
Dan ben je nu helemaal klaar om je websitebezoekers te overtuigen! 😉 #klik
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.